Börja köra Kart

Denna sida riktar sig främst till dig som just gått Kartingskolan och vill fortsätta att köra kart.  Innehållet fokuserar på hur det fungerar här i Luleå. Det finns andra källor som är bra för att lära sig mer om karting i helhet som rekommenderas att läsa också. 

Skulle ni ha frågor så finns föreningens medlemmar tillgängliga och kan hjälpa till med vad man ska tänka på vid köp av utrustning bland annat.

Utrustning

För att köra behövs en del grundutrustning. Det är krav på godkänd hjälm, overall, skor och handskar. Godkända revbensskydd är krav från 2025 in klasser från J125 och uppåt. I övriga klasser finns inget krav men det är rekommenderat. Det finns heller inget formellt krav på nackskydd men det rekommenderas starkt. Det mesta går att hitta begagnat från föreningens medlemmar eller via Facebook marketplace.

Ett par Facebook grupper som är intressanta att gå med i är 

Gokartkompisar

Köp & Sälj Gokart och kringutrustning

Köp/sälj/byt gokart 

kartingskolan.se har en bra guide för vad som kan tänkas behövas. Den hittar du här.

Hjälm

Hjälmen ska vara godkänd enligt SBF’s tekniska regler.

Vid träning och tävling i Sverige innebär det att den ska vara märkt med ECE 22.05 och följa reglerna för maximal vikt

  • Integralhjälm (juniorer/cadetti) 1300 g
  • Integralhjälm (Seniorer) 1500 g

Overall

För att en overall ska vara godkänd måste tillverkarens namn och FIA/CIK:s homologeringsnummer finns insytt. 

Handskar och Skor

Reglerna säger handskar som täcker händerna i sin helhet och skor av högskaftad modell så att anklarna täcks är godkända men specificerar ingen specifik märkning.

Revbensskydd

Fr.o.m. 1 januari 2025 är det obligatoriskt att ha CIK-FIA-homologerat revbensskydd med magplatta vid tävling i alla klasser utom Cadetti, Micro, Mini och J60.

Kart

Föreningen har som ambition att ha ett antal kartar till cadetti som kan köpas för ”självkostnadspris” 5000 kr. Om du senare avser sälja karten, kanske pga klassbyte, så förutsätter vi att du kontrollerar om föreningen önskar köpa tillbaka den. För mer information, ta kontakt med sektionsansvarig Hans Renberg, 072-503 88 97.

Bränsle

Det enda bränslet som är tillåtet vid både träning och tävling är Aspen+. Denna blandas med godkänd tvåtaktsolja i 3-4%. I Luleå kan man köpa både olja och bensin från Skoogs Bränsle på Storheden och Andreassen Motorsport.

Vid tankning krävs en miljömatta.

Brandsläckare

Varje ekipage ska även ha en 6 kg pulverbrandsläckare tillgänglig även vid träning.

Inköpsställen

Nedan finns ett par exempel på sidor som säljer kartingutrustning.

Radnewww.radne.se 

Andreassen Motorsportkartshop.andreassenmotorsport.se 

OKM Konsult –  www.okmkonsult.se

Soda Kartwww.sodakart.se


Börja träna 

Licens

För att få träna måste du ha en giltig licens. Denna införskaffas på lots.sbf.se efter att du gått kartingskolan.

Träningsavgift

För att få träna på banan måste du vara medlem i Luleå MS och betala en träningsavgift.

Medlemskapet ingår i kartingskolan men inte träningsavgiften. För andra går det att ansöka om medlemskap via hemsidan.

Träningsavgiften är 500 kr per år och person för aktiva medlemmar och 100 kr per tillfälle för övriga och betalas antingen genom swish eller bankgiro.

Bankgiro 5436-1084 

Swish 123 114 74 46

Ange ditt för, efternamn och träningsavgift karting som referens . Ryms det inte, maila till kansliet. info@luleams.se

Vid betald träningsavgift skickar kansliet ut ett klistermärke som ska sättas på karten.

Tillgång till banan och träningstider 

Ordinarie träningstider är

Onsdag 18.00-21.00

Lördag 10.00-13.00

Söndag 10.00-13.00

Vi är inte ensamma om att använda anläggningen och det finns en kalender som används för att se när banan är bokad för annat. Mer information finns även på hemsidan.

Nycklar 

Under tävlingssäsongen är det ibland få som deltar på träning och då anläggningen i regel är låst är det viktigt att kvittera ut egen nyckel via Luleå MS kansli för att kunna träna när det passar er. Det kostar 500 kr och görs enklast genom att skicka ett mail till info info@luleams.se. Mer information om kansliets öppettider finner du här.

Tänk på att kansliet normalt har stängt under juli månad så för att självständigt kunna träna så rekommenderas att kvittera ut nyckel i god tid.

Ansvarig träningsledare

Vid varje träningstillfälle utses en ansvarig träningsledare. Denna person ser till att träningsreglerna efterlevs. För att få vara ansvarig träningsledare behöver du gå kursen “Tävlingsledning Grund” på SBF’s utbildningsportal. Kursen är gratis och tar ungefär två timmar. 

utbildning.sbf.se/ 

Träningsregler 

Vid träning ska Luleå MS träningsregler följas. Mer information om dessa hittar du på här under länken ” Att träna som aktiv medlem”


Börja Tävla

Det finns olika tävlingar att delta i. Som ny inom karting så kan det vara lämpligt att börja med någon av de klubbtävlingar som föreningen normalt anordnar. Det kan också finnas möjlighet att delta i närliggande förenings klubbtävling.

När det gäller serietävlande så är kartingsverige indelat i tre regioner. Här i norr så heter serien Norrlandscupen (NC) och mer finns att läsa på hemsidan www.norrlandscup.se

En normal säsong körs cirka 10 tävlingar på olika orter från Östersund i söder till Vuollerim i norr, på Norrlandscupen finns mer att läsa om tävlingarna och en tävlingskalender.

Man startar som debutant under de första tre tävlingarna och har sedan möjlighet att klassa upp licensen till Nationell nivå.

Bra Länkar

www.sbf.se/regler/karting

www.norrlandscup.se/