Karting

Från början var Karten ett hemmabygge med en gräsklipparmotor. Idag är reglerna strikta och både rörram och motor serieproduceras för just Karting, och det finns medaljer att tävla om ända upp på VM-nivå.

Kom gärna och kolla på verksamheten under våra träningsdagar. Där kan du få en känsla av vad Karting innebär. Om ni vill veta mer så vänd er gärna till sektionsledare Hans Renberg, tel. 072-503 88 97 

Vi håller Kartingskola normalt 2ggr per år. Den består av teorilektioner samt ett praktiskt prov som vi kan kalla ”uppkörning” där man får bevisa att man lärt sig de regler och föreskrifter som vår verksamhet/sportgren omfattas utav.

Datum för 2024 års Kartingskola är:
Teori och Körning: 2024-05-25 (lördag den 25:e maj)
Reservdag vid regn: Bestäms senare (normalt i juni)


Här kan du anmäla ditt intresse för att delta i nästa kartingskola. 
ANMÄL DIG HÄR  med namn, person-nr. samt telefonnr.

Vi välkomnar nya förare och familjer!

Kan du inte närvara på Kartingskolan?
Vi håller extrainsatta licenskurser vid behov, tveka inte att kontakta oss för eventuella frågor.

Länk till SBF karting och den senaste informationen

Träna
Är du intresserad av att börja träna eller tävla i karting, eller köpa eller hyra en egen gokart och åka på våra träningstider?
Då behöver du en licens för detta. Kursavgiften för tävlingslicensutbildningen hos Luleå MS är 700:- kronor inklusive 1 års medlemskap i Luleå motorsällskap. 

Du kan börja med Karting redan från det år du fyller 6 år, även om det då handlar om lek och uppvisning.
Tävlingsallvaret startar från då man är 8 år, och kan sedan hålla på livet ut eftersom det finns en stor variation av klasser.

Träningsavgift 500:- / år för aktiv medlem, övriga 100 :- per tilfälle. Inbetalning sker till swishnummer: 123 114 7446 alternativt bankgironummer: 5436-1084. Ange förarens för- och efternamn.

Tävla
Det är en del förberedelser som måste genomföras för att börja träna och tävla:
Du måste vara med i en klubb som är ansluten till Svenska Bilsportförbundet.
Luleå MS är medlem i Svenska Bilsportförbundet.

Du måste skaffa en del personlig utrustning, som är godkänd för Karting. Hjälm, overall, handskar och skor måste du ha. Ett revbensskydd och nackkrage kan vara bra att komplettera med. Regnställ, regnhandskar och skoskydd eller stövlar kan också vara bra att ha om det skulle bli regn.

Banor finns det nästan överallt, från Voullerim i norr till Malmö i söder. Även om det finns kurvor åt både höger och vänster, är hastigheterna höga och heaten spännande.
Ett 30-tal förare startar samtidigt och därför blir det ibland bara centimetrar mellan kartarna fast det kan gå över 100 km/h på rakorna!

Marcus Ericsson, Ronnie Peterson, Björn Wirdheim, Richard Göransson,och Robert Dahlgren har en sak gemensamt: deras karriär började en gång med Karting. Bilsportens inträdesport för många unga, och en verklig plantskola för racingtalanger.